Nebo planete zemlje

Atmosfera, tj. Plinski omotač koji okružuje planetu Zemlju, vjerovatno će se smatrati neeksplozivnim ili eksplozivnim. Za neeksplozivno, ona je prepoznata u stvarima, jer u njoj nema eksplozivnih agenasa, što osigurava upotrebu nekih standardnih proizvoda u njemu.

Ali to je eksplozivno kada raste u obliku gasa ili prašine, što se potencijalno može smatrati eksplozivnim. Eksplozivna atmosfera koja se naziva još uvijek postoji opasnost od eksplozije.Određivanje zone opasnosti od eksplozije završava na osnovu klasifikacije na osnovu verovatnoće i vremena nastanka eksplozivne atmosfere. Možemo govoriti o zapaljivim gasovima, magli i zapaljivim parovima, ili o zapaljivim tečnostima.

Gomile gasova, magle i zapaljivih tečnih para se razlikuju u tri zone:- zona 0 - karakterizirana činjenicom da se radi o prostoru u kojem se, trajno ili duže, javlja eksplozivna atmosfera koja sadrži zapaljive tvari u obliku plinova, magle i isparenja,- zona 1 - gdje su te zapaljive tvari, ali ponekad, tijekom normalnog rada,- zona 2 - u kojoj se eksplozivna atmosfera ne javlja tokom normalnog rada, a ako je prisutna - čuva se kratko vrijeme.

S druge strane, zapaljive tečnosti razlikuju okruge kao:- zona 20 - u kojima je prisutna trajno ili za velike puta eksplozivnoj atmosferi u obliku zapaljivih oblak prašine,- zona 21 - u kojoj se tokom pravilnog rada može pojaviti oblak zapaljive prašine,- zona 22 - u kojoj se ne javlja oblak zapaljive prašine tokom normalnog rada, a ako se dogodi - razvija se samo kratko vrijeme.

Pojava opasnih zona eksplozije zahtijeva posebno poštivanje principa povjerenja i higijene na radu.